header ad

Tuesday, December 4, 2012

Предизвикателства за 30 Дни на Израстване

   Учените правят предположение, че с малко воля на човек са му необходими 30 дни, за да формира нов навик. Когато овладяваме нещо ново, самото действие на започване и преминаване отвъд предварителния етап, в който всичко ни се струва странно, е 80% от битката. Точно за това е важно да се правят малки, позитивни промени всеки ден в продължение на поне 30 дни.

   Това е като въпросът: "Как можеш да изядеш слон? С малки хапки." Същата философия важи и за промените в живота. Ако се опиташ да отхапеш повече от колкото можеш да сдъвчеш - само ще се задавиш.  Но ако отхапваш малки хапки, една по една - ако ядеш малко по-здравословно, ако правиш малко физически упражнения, ако създадеш някои елементарни и продуктивни навици - това е невероятен начин да направиш позитивни промени и да започнеш да се наслаждаваш на живота. 

   А когато започнеш с такива малки неща няма да ти е нужна голяма мотивация. Самият акт на започване ще ти даде инерцията, от която се нуждаеш и скоро ще се озовеш в положителната спирала на промените - всяка ще надгражда предишната. 

Освободи се от взаимоотношение, което постоянно те наранява - Задръж хората в живота си, които наистина те обичат, които те мотивират, насърчават те да се развиваш и те правят истински щастлив. Ако около теб има хора, които не правят нито едно от тези неща, освободи се от тях и направи място за нови позитивни отношения. През следващите 30 дни, ако това съответства на ситуацията ти, постепенно се освободи от един човек в живота си, който постоянно те наранява и спира развитието ти. 

Отдели 10 минути всяка вечер на това, което е минало добре през деня ти - През следващите 30 дни, отдели 10 минути всяка вечер за размисъл върху малките успехи, които си имал през деня. Този процес на положително отражение ще ти напомня за всички малки дарове в живота ти, ще ти помогне да ознаменуваш  своето личностно израстване.

Наложи си да почувстваш дискомфорт и се изправи пред един свой страх всеки ден - Със стратегия на непрекъснати малки стъпки в некомфортна територия ние успяваме да заобиколим най-голямата пречка към положителната промяна: Страха. Понякога се страхуваме, че ще се провалим. Понякога подсъзнателно се страхуваме, че ще успеем и тогава ще трябва да се справим с всички разриви и промени, които вървят с успеха. Друг път се страхуваме от отхвърляне или просто от това да не изглеждаме като глупци. Най-добрият начин да победиш страха е да го погледнеш в очите. Свържи се със страха си, почувствай го с тялото си, осъзнай го и го победи. Страхът може да бъде приятел, който те води ако знаеш как да го погълнеш и ако се вслушваш в него само когато служи на истинската си цел - да те предупреждава когато си в опасност. Прекарай по 1 час през следващите 30 дни да посрещнеш страха, който те задържа.

Всяка сутрин гледай или чети нещо което те вдъхновява - Понякога всичко от което се нуждаеш е малко окуражаване. През следващите 30 дни, преди да закусиш или преди да излезеш от къщи, гледай видео, което те мотивира или прочети нещо (цитат, пост в блог, кратка история и др.), което те вдъхновява.  

Обръщай внимание и се наслаждавай на живота на момента - когато преди няколко месеца гледах наградите на Кино Академията осъзнах, че по-голямата част от речите на актьорите и актрисите когато взимат наградата звучат горе-долу така: "Това означава толкова много за мен. Целият ми живот води към този момент." Но истината е, че животът ни води към всеки един момент от съществуването ни. Помисли над това за секунда. Всяко нещо, през което си преминал в живота, всеки възход, всяко падение и всичко помежду им те е довело точно до този момент сега. Запитай се следното: Каква част от живота си в действителност живееш? Ако си като повечето хора, отговорът най-вероятно ще е: "Не достатъчно голяма." Ключът е да се концентрираш малко по-малко върху това да правиш и малко повече върху това да бъдеш. Запомни, сега е единственият момент, който ти е гарантиран. Животът тече сега. Прекарай следващите 30 дни като живееш наистина в настоящето. 

No comments:

Post a Comment